ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Aktuality Aby se vám v kuchyni dobře kralovalo, chce to dobré rozvržení

Aby se vám v kuchyni dobře kralovalo, chce to dobré rozvržení

Aby se vám v kuchyni dobře kralovalo, chce to dobré rozvržení
16. 1. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: ProCeram

Kuchyně je srdcem domova, ať jsme zapálení gurmáni či nikoliv. Slouží ke každodennímu využijí, a tak bychom jejímu výběru měli věnovat dostatečnou pozornost. Při výběru nové kuchyně se hodí každá rada, protože aktuální trendy i technologie se neustále mění a výběr proto není snadný.

Není to ještě tak dávno, co se vařilo čelem ke zdi. Trendem jsou v posledních letech kuchyně směrem buďto z okna, nebo ve směru obytného prostoru. Do oddělených či malých kuchyní se lépe hodí klasické uspořádání, nebo je nutná nákladná změna dispozice.

Při výběru kuchyně nás nejvíce omezuje prostor. Navíc současná kuchyň začíná být doslova "laboratoří" na vaření a při umístění všech moderních spotřebičů vyžaduje značně velkou plochu. Proto majitelé menších bytů musí leckdy slevit ze svých nároků.

Dříve běžné sestavy do písmene L nebo U přestávají optimálně fungovat, protože ke všem spotřebičům potřebujeme přímý přístup, a to rohové části sestav neumožňují. Výhodnější jsou proto dva kuchyňské bloky v rovnoběžných linkách, přičemž jeden díl může být kuchyňský ostrůvek. Výhodou ostrůvku je orientace směrem do obytného prostoru. Ovšem pokud chcete v ostrůvku mít spotřebiče, je třeba vše s předstihem připravit. „Ostrůvek je potřeba předem připravit a včas udělat instalace speciálně pro něj,“ dodává Mastina Němcová ze společnosti ProCeram. Zásadní chybou ve skladbě kuchyně je velká vzdálenost chladničky od dřezu nebo přímé sousedství dřezu a sporáku, právě mezi nimi potřebujete nejvíce místa na pracovní desce.

 Dispozice kuchyně

  • lineární kuchyně
  • paralelní kuchyně
  • kuchyně do tvaru L
  • kuchyně do tvaru U nebo C
  • kuchyně s varným ostrovem
  • a všemožné kombinace těchto uspořádání.

Správná návaznost jednotlivých kuchyňských pracovišť vychází z procesu vaření. Klasická sestava tedy vychází od ledničky přes první pracovní plochu, kde potraviny odkládáme, k dřezu, za dřezem následuje další, větší pracovní plocha pro přípravu pokrmů. Celou sestavu ukončuje sporák, vedle něj by měla být ještě odkládací plocha na horké nádoby.

Kuchyňská deska pro přípravu surovin a potravin musí být kvalitní a s povrchem, který se dobře udržuje. Protože se jedná o nejvíce využívanou pracovní plochu v kuchyni, měla by být dostatečně velká. Doporučuje se minimální šířka 80 centimetrů, důležité je i správné a dostatečné osvětlení. V blízkosti desky by měly být snadno dostupné různé kuchyňské potřeby.

„Pokud máte malý prostor i tak se snažte myslet na to, aby ideálně byl z obou stran varné desky i dřezu 30 cm prostor pro odklad,“ upozorňuje Martina Němcová ze společnosti ProCeram.

Sporák, nebo varná deska většinou bývají v rozměrech čtyř ploten, pokud ale máte málo místa, určitě si vyberete i z úspornějších variant dvouplotýnkových vařičů. Myčku je dobré mít úhlopříčně od dřezu a neměla by být kvůli bezpečnosti pod varnou deskou. Přímo pod dřezem je ideální odpadkový koš na tříděný odpad.

Digestoř volíme dle typu kuchyně. Mohou být klasické s odtahem do komína, bez odtahu, ostrůvkové, stropní, součást varné desky, výsuvné a další. I tady je výběr z mnoha designů, a tak je volba jen čistě na vás. Nezapomínejte ovšem, že výška digestoře nad elektrickou varnou deskou je minimálně 65 cm, nad plynovou 75 cm.

Lidé, kteří bydlí úsporně leckdy řeší v kuchyni i místo pro pračku. „Pračku v kuchyni nedoporučujeme kvůli hluku v otevřených prostorech. Pokud ale na pračku není místo, dá se to skloubit, pořád je ale lepší varianta, když je kuchyň oddělena v samostatné místnosti,“říká Němcová

Na co myslet

  • pokud stojí chladnička jako první v řadě u stěny, počítejte s odsazením 5 až 7 cm, jinak se dveře neotevřou úplně.
  • na správnou výšku je citlivá pečicí trouba, optimální výška dna je kolem 90 cm, neměla by přesáhnout 115 cm.
  • výška pracovní plochy se pohybuje od 85 do 95 cm podle výšky majitele.
  • myčku je dobré mít úhlopříčně od dřezu, přímo pod dřezem je ideální odpadkový koš na tříděný odpad. Myčka by také neměla být pod varnou deskou z bezpečnostních důvodů.
  • digestoř bez odtahu do komína (recirkulační) neodstraní škodlivé zplodiny a hlavně páru. Výška digestoře nad elektrickou varnou deskou je minimálně 65 cm, nad plynovou 75 cm.

Kuchyňská linka a její vybavení je základ všeho, co se v kuchyni děje. Šetřit se v tomto případě opravdu nevyplatí. Vycházejte především z toho, že vše by na sebe mělo plynule navazovat.

Psali jsme také:

Inspirace: bílá kuchyně nabízí nekonečnou škálu možností

Inspirace: Realizace kuchyně v rustikálním stylu

Bílé kuchyně: v čem tkví jejich oblíbenost?

Inspirujte se: realizace kuchyně s atypickými spoji dveří

Mramor je synonymem luxusu a krásy. Využijte jeho nadčasovost ve vašem interiéru

Diskuze

Partneři

Zajímá vás architektura?

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVbydleni.cz je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2021 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu