ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Aktuality Zónová regulace topení přinese úspory, tepelný komfort a zdravější vzduch

Zónová regulace topení přinese úspory, tepelný komfort a zdravější vzduch

Zónová regulace topení přinese úspory, tepelný komfort a zdravější vzduch
25. 4. 2024 / Autor: Wavin Sentio

Ve světě moderního bydlení hrají stále důležitější roli technologie, které dokáží nabídnout komfort, úspory a zdraví. Dobrým příkladem takové technologie je zónová regulace topení, která se stává stále populárnější volbou těch majitelů domů či bytů, kteří touží po efektivním využití energie, optimálním tepelném komfortu a zlepšení kvality vzduchu. Chcete vědět, jaké důvody vedly k instalaci zónové regulace Wavin Sentio oslovené zákazníky? Čtěte dál!

Majitel rodinného domu Martin: Výrazné úspory energie a tepelný komfort

Spočítal jsem, že náklady na topení a chlazení činí zhruba polovinu celkových nákladů, které vynakládáme na naši domácnost. Obýváme průměrný rodinný domek o celkové užitné ploše 230 m2. V přízemí se nachází garáž, technické zázemí domu, vstupní hala, obývací pokoj propojený s kuchyní, sociální zařízení, pracovna a pokojík pro hosty. V podkroví pak 2 dětské pokoje, ložnice a sociální zařízení. Každou část domu využíváme v jiné hodiny a některé pokoje dokonce jen příležitostně. Proto mě napadlo instalovat zónovou regulaci a vytápět či v létě chladit jednotlivé místnosti individuálně, každou dle jiného časového harmonogramu, a zkusit tím náklady dostat malinko pod kontrolu.

Instaloval jsem zónovou regulaci Wavin Sentio, jejíž velká výhoda je, že existuje v drátové i bezdrátové variantě a lze ji tudíž instalovat i do již hotového interiéru bez nutnosti sekání a velkých stavebních úprav. Navíc dle dodavatele nejlépe funguje v kombinaci s podlahovým topením, které v domě využíváme. To totiž zajistí rozložení teploty v místnosti výrazně lépe než při topení radiátory. Navíc má topná plocha má ve srovnání s radiátory nižší teplotu, a proto na nahřátí média není potřeba tolik energie.

S výsledkem jsme velmi spokojení. Podařilo se nám snížit náklady o 40 % a investice se tedy vrátila již během prvních dvou topných sezón. S tepelným komfortem je spokojená celá rodina.

Majitelka novostavby rodinného domu Iveta: Snadné ovládání a možnost využití s tepelným čerpadlem

Při přípravě projektu pro náš dům nás projektant upozornil na možnost instalace zónové regulace, která umí udržet na uzdě náklady za vytápění a chlazení domu a zároveň zajistí i ideální tepelný komfort. Nápad se nám líbil už kvůli tomu, že diskutované řešení Wavin Sentio nabízelo rychlou návratnost investice, ale taky možnost fungovat i s moderními zdroji energie, jako jsou sluneční kolektory či tepelná čerpadla, pro které jsme se rozhodli. Protože jsem jednoduše řečeno technický antitalent, zaujala mne i jednoduchost ovládání. Systém vám nastaví technik a vy ho pak již jen opravdu snadno ovládáte pomocí aplikace přes počítač. Řídit lze i na dálku s pomocí mobilního telefonu. Stačí si jen stáhnout potřebou aplikaci, která je k dispozici zdarma v češtině i celé řadě dalších jazyků jak pro Android, tak pro iOS.

Systém pak dle nastavení dokáže sám reagovat na aktuální situaci a regulovat teplotu v každé místnosti samostatně. Například pokud chcete mít v pracovně v 7 hodin ráno příjemných 23 stupňů, systém sám začne s teplotou pracovat a připravovat se na ni ještě před sedmu hodinou. Kolem 4. hodiny odpolední už může pracovna pomalu vychládat, natápět se ale začíná zase dětský či obývací pokoj. Když jedete na dovolenou, jednoduše – klidně na dálku – cílové teploty v jednotlivých místnostech změníte. Je to vlastně zábava.

Systém jsme instalovali drátový, vidět jsou jen malá čidla, která nijak neruší interiér. Využíváme ho chvíli, takže zatím nedokážeme určit, kolik jsme s jeho pomocí ušetřili. I kdyby nic, za ten tepelný komfort to stojí! Mimochodem, rodiče se poté, co si systém „ochytali“ u nás, rozhodli jej instalovat v bezdrátové variantě i u sebe v bytě. Jde ho totiž propojit s širokou škálou zdrojů, jako například s kondenzačními plynovými kotli, tepelnými čerpadly či elektrickými kotli a spotřebu lze s jeho pomocí regulovat i v případě dálkového vytápění objektu teplárenskými společnostmi, což je právě jejich případ.

Majitel penzionu Zdeněk: Úspory a zdravý vzduch

Provozujeme malý penzion na jižní Moravě a rostoucí náklady na energie, respektive na topení nám dělaly stále větší vrásky. Po menším průzkumu trhu jsme se rozhodli pro instalaci zónové regulace Wavin Sentio, která slibovala (a skutečně přinesla) úspory v řádu desítek procent, a hlavně možnost regulovat topení v jednotlivých místnostech penzionu dle obsazenosti. Obsazené pokoje tedy můžeme komfortně vytápět, neobsazené jen temperovat a klidně i na dálku přes mobilní telefon cílovou teplotu zvýšit ve chvíli, kdy na daný den přistane rezervace pobytu. Systém dokáže pracovat s až 24 termostaty nebo senzory a ovládat až 16 termoelektrických pohonů pro až osm různých zón, zvládne tedy s přehledem pokrýt celý náš objekt. Velkou výhodou systému Wavin Sentio je od verze 14 i možnost účinně řídit ventilaci, což pomáhá zejména ve společných prostorách, kde vždy pobývá větší množství lidí a hrozí vyšší koncentrace oxidu uhličitého (CO2). Ten sice není přímo nebezpečný pro lidské zdraví, ve vysokých koncentracích může ale způsobovat nepříjemnosti, jako jsou bolesti hlavy, únava nebo podrážděnost, což na dovolené určitě nikdo zažívat nechce.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Nahraďte kovové tvarovky vodovodního potrubí za plastové. Zdravotní nezávadností jsou o krok před evropskou legislativou.

Potrubní systémy pro vedení pitné vody musí být nejen spolehlivé, ale i zdraví nezávadné. I proto se postupně upouští od dříve rozšířených materiálů jako pozinkovaná ocel či měď, neboť jsou náchylné na usazeniny, které nejsou v pitné vodě žádoucí. Investoři se naopak přiklání k plastovým materiálům, a to jak v případě samotných trubek, tak i tvarovek. Dobrou zprávu tak pro ně představuje nová série tvarovek z PP-RCT, které na trh v těchto dnech uvádí společnost Wavin. Ty navíc pro své hrdlo využívají novou mosaz, která nahrazuje původní materiál obsahující stopy olova a niklu. Tímto krokem o plné dva roky předbíhá evropskou legislativu, která v roce 2025 omezí využívání zdraví škodlivých těžkých kovů. Wavin tak opět potvrzuje svou pozici lídra v udržitelnosti a zdravotní nezávadnosti produktů.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Zelená už nestačí, připravte se na éru modrozelené

Ploché střechy budov by v budoucnu mohly sloužit k akumulaci dešťové vody a jako zelené oázy měst.

Dopady globálního oteplování jsou v posledních letech vidět všude kolem nás. Na jedné straně svět trápí rostoucí letní teploty a s nimi spojené sucho, na druhé straně se stále častěji objevují silné přívalové deště, které způsobují mnoho škod, zejména ve městech a zastavěných oblastech. Města byla až dosud navrhována tak, aby dokázala co nejrychleji odvést veškerou dešťovou vodu do kanalizace a zlikvidovat ji. Protože však v důsledku klimatických změn hrozí, že do roku 2050 bude celosvětově ve městech vody nedostatek, hledají se způsoby, jak s dešťovou vodou hospodárně nakládat. Jednu z cest by mohly v budoucnu představovat modrozelené střechy, které snoubí výhody retenčních nádrží a zelených střech. A ta budoucnost už, zdá se, není tak daleko.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Vyhněte se doma nadměrnému hluku, způsobit jej může i spláchnutí toalety

Statistiky říkají, že až 40 % obyvatel Evropy je i doma vystaveno takové hladině hluku, která ohrožuje jejich zdraví. Nadměrný hluk nepřichází přitom jen z ulice, způsobovat ho může i hukot klimatizace nebo vypouštěné pračky, hlasitá hudba od sousedů, anebo turbulence a šplouchání způsobené průtokem vody odpadními trubkami. Ke slovu proto stále více přichází odhlučněné odpadní systémy, které dokáží splnit limity hluku v budovách, a výrazně tak zvyšují komfort bydlení.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Vysoké náklady na topení dokáže redukovat umělá inteligence

S rostoucími cenami energií stále více stavebníků a investorů řeší, jak se připravit na zimu a zejména jak snížit náklady na vytápění. Ty obvykle tvořily přibližně 52 % celkových nákladů průměrné domácnosti, letos však mohou vystoupat i na několikanásobek. Udržet tyto náklady na uzdě může pomoci moderní systém zónové regulace Wavin Sentio, který díky vyspělé umělé inteligenci dokáže jak v rodinných domech, tak i kancelářských objektech, školách či nemocnicích dosáhnout až 40% úspory energie. Navíc zajistí příjemný tepelný komfort, a to dle potřeb jednotlivých místností či zón.

Diskuze

Doporučené pořady

Developerské projekty k prodeji

Developerské projekty k prodeji

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Bydlení slavných

Bydlení slavných

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Nejzajímavější hotely

Nejzajímavější hotely

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Zdravý spánek

Zdravý spánek

Vybíráme okna

Vybíráme okna

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Kuchyně plné inspirace

Kuchyně plné inspirace

Vybíráme krby a kamna

Vybíráme krby a kamna

Koupelny plné inspirace

Koupelny plné inspirace

Když řešíte vodu...

Když řešíte vodu...

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Rady pro investice do nemovitostí

Rady pro investice do nemovitostí

Dům na klíč

Dům na klíč

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Vybíráme audio do domácnosti

Vybíráme audio do domácnosti

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Bydlení handicapovaných

Bydlení handicapovaných

RESTART Michaely Jonášové

RESTART Michaely Jonášové

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Na kafe!

Na kafe!

Stavba není sen - Stavba domu

Stavba není sen - Stavba domu

Jak se vyrábí dřevostavby

Jak se vyrábí dřevostavby


Spolupracujeme

Zajímá vás architektura?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu