ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Inspirace Téma Jak se mění Praha - městské části

Jak se mění Praha - městské části

Jak se mění Praha - městské části
6. 1. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: Smíchov City

V Praze se po desítkách let začínají stavět nové městské čtvrti, které v budoucnu promění podobu hlavního města. Nejedná se ale rozhodně o projekty se stovkami bytů, plány jsou daleko větší, investoři se totiž zaměřili na přeměnu nevyužívaných lokalit, takzvaných brownfieldů. Jejich rozloha v desítkách až stovkách hektarů umožňuje stavět nové městské čtvrti s tisícovkami bytů a novými pracovními příležitostmi. Největší čtvrti vyrůstají na Žižkově, Smíchově či v Bubnech.

Smíchov City - Sekyra Group

Developer Luděk Sekyra odstartoval v roce 2020 stavbu nové městské čtvrti Smíchov City. Proměna tamního brownfieldu bude jednou z výrazných změn, které Prahu v následujících letech čekají. Jde o největší projekt v moderních dějinách. Smíchov City je projekt plánovaný v místě jednoho z největších brownfieldů v Praze. V místech bývalého nákladového nádraží na ploše téměř 20 hektarů by měla vyrůst zcela nová čtvrť. Jednat se má o největší jednorázový projekt v historii České republiky a stane se symbolem proměny Prahy v 21. století. Projekt sklidil po­zi­tiv­ní ohlasy i od komisařů UNESCO, kteří ocenili, že nová zástavba nijak nenaruší světové památkové dědictví. Stavba byla zahájena v září 2020 a má probíhat až do roku 2032. Projekt se opírá o principy tradičního města. Chybět proto nebude kvalitní veřejný prostor, parky, náměstí, škola a plány zahrnují i řešení dopravy a parkování. Podle plánů zde má v budoucnu vzniknout téměř 400 000 m² bytových, administrativních, obchodních či veřejných ploch, včetně městského pěšího bulváru o délce jednoho kilometru, který protne celou čtvrť. „V tomto projektu vytváříme plnohodnotnou městskou čtvrť, kde budou byty, škola, parky, komunitní centru a zcela nový bulvár. Bude to první velký kompaktní počin od doby Vinohrad, kdy se buduje zcela nová čtvrť v blízkosti historického centra Prahy. Věřím, že to bude čtvrť, která zásadním způsobem obohatí urbanismus Prahy,“ uzavírá Luděk Sekyra. Nová Smíchovská zástavba by měla vynikat pestrostí a rozmanitostí, a to především díky rozdílným přístupům architektonických kanceláří.

U jednoho stolu - Luděk Sekyra, Boris Redčenkov a Tomáš Homola nad projektem Smíchov City

Rohan City - Sekyra Group

Dosud nevyužívané a zanedbané území Rohanského ostrova, tedy lokalita od Karlína po Libeň se dočká velké proměny. Vznikne zde až 4 000 bytů a velký přírodní park. Významným přínosem je také to, že území bude po revitalizaci plnit funkci protipovodňové ochrany Prahy. Také na vzniku této čtvrti se podílí několik architektonických studií, což zaručí pestrost a různorodost jednotlivých staveb. Nechybí jména jako Eva Jiřičná či Jakub Cígler. Předpokládané dokončení je plánováno na rok 2030. Celkově se počítá s byty a pracovními místy pro jedenáct tisíc lidí, investice překročí 20 miliard korun. „Naše společnost se soustředí na rozvoj developerských projektů především v Praze. Rozvíjíme projekty v oblasti rezidenčního bydlení, administrativních budov i obchodních center. V současné době rozvíjíme v Praze více jak milion metrů čtverečních nových ploch v rámci projektů Smíchov City, kde investice přesáhne více jak 20 miliard korun, Rohan City, kde vybudujeme zelené centrum Prahy s promenádou, ostrovem a byty a Žižkov City, kde vznikne více jak tři tisíce bytů. Klademe důraz na udržitelnost, aby šlo o ekologické šetrné projekty a snažíme se změnit tvář Prahy v 21. století,“ říká Luděk Sekyra, zakladatel společnosti Sekyra Group.

Osobnosti současné architektury - Luděk Sekyra (Sekyra Group)

Nákladové nádraží Žižkov - Central Group, Sekyra Group, Penta Real Estate, Finep, Amádeus Real, Geosan Development

Dalším obřím brownfieldem, který prochází proměnou je nádraží Žižkov. Tato zástavba však není v hlavní režii pouze jednoho developera. Jako první položil základní kámen investor Central Group, následovat jej v příštích letech budou Sekyra Group, Penta Real Estate, Finep, Amádeus Real a Geosan Development. Celkem má na třiceti hektarech bývalého nádraží vyrůst zhruba sedm a půl tisíce bytů. Historická budova nákladového nádraží by měla být zachována, a navíc by měla představovat centrální objekt nové čtvrti. Funkcionalistická budova ze 30. let minulého století, která je po sérii úředních a politických sporů od roku 2013 chráněnou kulturní památkou, se tak dočká obnovy. Podle předběžných plánů se má stát společensko-kulturním centrem nové čtvrti. Přesídlit by sem měl Národní filmový archiv. Celá lokalita by si pak měla zachovat industriální charakter. Autorem urbanistické koncepce je ateliér Jakuba Ciglera. V sousedství území nákladového nádraží se nachází také budova bývalého Telecomu. Právě tady by měl vyrůst rezidenční projekt podle plánů architektky Evy Jiřičné a Petra Vágnera ze studia AI-DESIGN.

U jednoho stolu - Jakub Cigler, Petr Vágner a Dušan Kunovský nad projektem Centrum Nového Žižkova

Bubny-Zátory 

Už několik desítek let se řeší budoucnost jednoho z největších pražských brownfieldů. Plánů, jak se zanedbaným územím naložit bylo za tu dobu mnoho, žádné se však nedočkaly realizace. Nyní už to však vypadá nadějně a na 110 hektarech by měla vyrůst nová a moderní městská čtvrť, která nabídne mix administrativních budov, bytových domů i potřebnou zeleň. K prvnímu kopnutí do země by mohlo dojít okolo roku 2025. Kompletní nová čtvrť by mohla vzniknout okolo roku 2040. Nová čtvrť by měla propojit Letnou a Holešovice a nabídnout bydlení až pro 25 tisíc obyvatel. Hustota zalidnění by tak byla podobná jako na Vinohradech. I proto studie myslí také na vnik administrativních budov, kde by měly najít práci tisíce lidí. Návrh také počítá s vybudováním škol, školek i místem s kulturním vyžitím. „Máme skvělou příležitost vytvořit funkční čtvrť, která reaguje na aktuální potřeby města – zejména nedostatek bydlení. Bydlení by proto mělo tvořit alespoň 60 procent, což se nám podařilo propsat do zadání studie,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček. Autory územní studie jsou Pelčák a partner architekti a ThomasMüllerIvanReinmann architekten GmbH z Berlína.

Osobnosti současné architektury - Petr Hlaváček (Architekti Headhand)

Nové Dvory - Pražská developerská společnost

Lokalita Nových Dvorů v Praze 4 a Praze 12 je klíčovým, téměř 50hektarovým územím pro rozvoj města. Také zde má vzniknout nová městská čtvrť u budoucí stanice metra D Nové Dvory a také místa pro rekreaci a sport. Územní studii zpracovalo studio UNIT architekti. „Díky tomu, že lokalita je v majetku hlavního města, bude mít především rezidenční charakter a pro její nové obyvatele vybudujeme veškerou potřebnou infrastrukturu. Po změně územního plánu bude možné na Nových Dvorech postavit až 2000 městských bytů. Výstavba celé čtvrti bude probíhat v etapách a zabere deset let,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj. „Nové Dvory se nestaví jen pro nové obyvatele. Dnes prázdné místo tvoří přirozené centrum pro širší okolí. Díky nové vybavenosti tak bude mít proměna této lokality pozitivní vliv i na okolní čtvrti a kvalitu života v nich. Velké úsilí jsme věnovali koordinaci dopravních staveb, rozmístění vybavenosti a uspořádání nové výstavby tak, aby vzniklo uživatelsky přívětivé a komfortní prostředí. Výstup z metra a přestup na tramvaj a autobusy se odehraje v kultivovaném prostoru nového náměstí lemovaném obchody a službami,“ dodává Filip Tittl z UNIT architekti.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavé projekty

Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group

Sekyra Group se zaměřuje na realitní investice a development komerčních a rezidenčních nemovitostí. Na trhu působí od roku 1996 a v jejím portfoliu najdeme řadu reprezentativních pražských budov. Mezi jejich klienty patří především mezinárodní korporace, tuzemští i zahraniční investoři, ale i nájemci jednotlivých bytových jednotek. Společnost realizovala budovy takových společností, jako jsou Česká spořitelna, Nestlé, T-Mobile či Národní technická knihovna. Na kontě má také zhruba 7 000 bytů. V současné době pracuje na rozvoji nových městských částí. Výkonným ředitelem společnosti je Leoš Anderle.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Finální verze územní studie Bubny-Zátory v Praze se představí odborníkům i veřejnosti

Už několik desítek let se řeší budoucnost jednoho z největších pražských brownfieldů. Plánů, jak s územím naložit bylo za tu dobu dost, žádné se však nedočkaly realizace. Nyní už to však vypadá nadějně, protože finální verze bude prezentovaná na tiskové konferenci.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Vedení Prahy řeší, jak budou vedeny sítě technické infrastruktury v budoucí městské čtvrti Bubny-Zátory

Institut plánování rozvoje hl. m. Prahy na základě žádosti pražských radních začal vypracovávat studii na jejím základě se určí způsob zásobování sítěmi nové čtvrti 25 000 lidí Bubny-Zátory. Jednou z velmi reálných možností je i to, že by jí měla v budoucnu vytápět a chladit Ústřední čistírna odpadních vod. Studie podrobně prověří veškeré projekty spojené se zásobováním energií, které se v území plánují, a navrhne harmonogram jednotlivých prací.

 

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti

Petr Hlaváček (Architekti Headhand)

Petr Hlaváček je český architekt a urbanista. Narodil se v roce 1961 ve Zlíně, v roce 1985 absolvoval Fakultu architektury ČVUT v Praze. Petr Hlaváček je muž mnoha funkcí. Nejen že vlastní se svou manželkou ateliér Architekti Headhand, stále také působí jako pedagog a momentálně i jako první náměstek primátora hl. m. Prahy a radní pro oblast územního rozvoje a územního plánu. V posledních šesti letech je proto nejvíce spjat s územním rozvojem hlavního města.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Central Group v Praze plánuje novou městskou čtvrť. Autorem projektu je architekt Jakub Cigler

Na místě stávajícího skladového areálu Westpoint v Praze 6 plánuje postavit Central Group unikátní městskou čtvrt se zhruba 2.200 byty. V lokalitě vznikne mateřská školka, obchody, restaurace či kavárny. Stavět by se mělo začít v roce 2023. Autorem urbanistického řešení je český architekt Jakub Cigler.

Mohlo by vás zajímat

Architekti

Jakub Cigler Architekti

Společnost Jakub Cigler Architekti je architektonické studio, které svou činnost zahájilo v listopadu roku 2001. Okamžitě po svém vzniku se společnost zařadila mezi přední české ateliéry zabývající se progresivní architekturou. Její realizace a projekty uspěly v řadě architektonických soutěží.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti

Luděk Sekyra (Sekyra Group)

Pražský developer Luděk Sekyra je český podnikatel – majitel společnosti Sekyra Group, a.s., milovník filozofie a filantrop. Jeho developerská společnost působí na českém realitním trhu od roku 1996 a patří mezi přední developerské společnosti v rezidenčním i komerčním segmentu. Pod taktovkou společnosti vznikají aktuálně například čtvrti Rohan City či Smíchov City, na kontě má ale i další významné projekty, které mění tvář hlavního města.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Povltavská promenáda propojí Rohanský park, Rokytku a Trojskou kotlinu

Frekventovaná dopravní spojka, která vede z tunelu Blanka směrem do Libně, tedy ulice Povltavská by měla v budoucnu změnit podobu a výrazně se zklidní. Pražští radní totiž pověřili Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy vypracováním studie na tzv. Povltavskou promenádu. Stát by se tak mělo ve chvíli, kdy dojde k prodloužení Městského okruhu pomocí tunelů v úseku Pelc Tyrolka – Balabenka. Studie, která bude dokončena v lednu příštího roku, bude prověřovat možnosti vzniku budoucí promenády a zeleného propojení s okolními parky.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Rohanský ostrov se stane atraktivním místem pro bydlení i odpočinek

Lokalita od Karlína po Libeň se dočká proměny. Vznikne tady tisícovka bytů i velký přírodní park. Oblast by tak v budoucnu měla sloužit pro volnočasové aktivity. Významným přínosem je také to, že území bude po revitalizaci plnit funkci protipovodňové ochrany Prahy. První veřejné představení projektu proběhlo prostřednictvím online streamu.

 

Diskuze

Doporučené pořady

Developerské projekty k prodeji

Developerské projekty k prodeji

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Bydlení slavných

Bydlení slavných

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Nejzajímavější hotely

Nejzajímavější hotely

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Zdravý spánek

Zdravý spánek

Vybíráme okna

Vybíráme okna

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Kuchyně plné inspirace

Kuchyně plné inspirace

Vybíráme krby a kamna

Vybíráme krby a kamna

Koupelny plné inspirace

Koupelny plné inspirace

Když řešíte vodu...

Když řešíte vodu...

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Rady pro investice do nemovitostí

Rady pro investice do nemovitostí

Dům na klíč

Dům na klíč

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Vybíráme audio do domácnosti

Vybíráme audio do domácnosti

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Bydlení handicapovaných

Bydlení handicapovaných

RESTART Michaely Jonášové

RESTART Michaely Jonášové

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Na kafe!

Na kafe!

Stavba není sen - Stavba domu

Stavba není sen - Stavba domu

Jak se vyrábí dřevostavby

Jak se vyrábí dřevostavby


Spolupracujeme

Zajímá vás architektura?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl