ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Aktuality Kvalitnější a menší kanceláře jsou trendem napříč Českem

Kvalitnější a menší kanceláře jsou trendem napříč Českem

Kvalitnější a menší kanceláře jsou trendem napříč Českem
6. 6. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Mnoho společností se v současné době snaží pro své zaměstnance vytvořit ideální pracovní podmínky. Pokud se řídí současnými trendy, jedná se o kreativní místo plné interakcí a setkávání. O tomto trendu svědčí i aktuální ročník soutěže Kancelář roku, která se letos konala již posedmé. Letos si ocenění odneslo deset vítězů. Přihlášky do soutěže posílaly nejen samotné soutěžící firmy, ale i architektonická studia.

Do soutěže se letos přihlásilo více kanceláří než v uplynulých ročnících. Oproti předchozím letům byla letos největším trendem nižší průměrná podlahová plocha a vysoká kreativa všech prostor. Speciální cenu poroty získalo studio mjölk architekti za sídlo společnosti Kloboucká lesní. 

 

„Letošní ročník soutěže Kanceláře roku ukázal, že kanceláře jsou stále nejdůležitějším místem pro pracovní setkávání. Oproti loňskému ročníku pozorujeme rostoucí zájem o naši soutěž a největším trendem kromě pokračující kvality regionálních realizací bylo určitě snížení podlahové plochy soutěžních kanceláří. To ukazuje jednak na to, že kvalitní architektura není pouze doménou největších měst a velkých korporací, ale i na to, že budování nadstandardního zázemí pro zaměstnance je klíčové i pro regionální firmy jakékoliv velikosti. Zatímco vloni byla průměrná podlahová plocha soutěžních realizací 1 200 metrů čtverečních, letos je průměr kolem 950 metrů. Důvodem je zejména větší regionální zastoupení soutěžících, které tvoří již přibližně polovinu soutěžních firem. I přes přibližné snížení podlahové plochy o cca 15 % během covidu kanceláře zůstávají nejdůležitějším místem pro práci a řada firem postupně po původním nadšení postupně odchází od modelu, kde převažuje home office nad prací v kanceláří,“ říká Radek Procházka, zakladatel soutěže.

Tuzemské a nadnárodní korporace se také stále více snaží při zařizování kanceláří zohledňovat přírodní materiály a postupy, které vedou ke snižování uhlíkové stopy. „Zejména ve větších městech firmy neváhají investovat do takového vybavení a výstavby kanceláří, které mají co nejmenší uhlíkovou stopu. Kupříkladu podlahové krytiny se dnes již ze sta procent vyrábějí z recyklátů. Problematika tak nutně proniká i do architektonických návrhů a s tím souvisejícího výběru materiálů, respektive jejich výrobců,“ uvádí Petr Zahálka, člen odborné poroty.

Porota hodnotila interiéry z hlediska výjimečnosti a designu prostor, inovací (technologické, materiálové, praktické), atmosféry, a především kvality pracovního prostředí a uspokojení potřeb zaměstnanců. Napříč všemi kategoriemi porota ocenila i atraktivitu pracovního prostředí a nakolik je kancelář příjemným a pohodlným místem k práci.

Výsledky devíti kategorií: 

  • Heureka Group (Velké kanceláře roku, autor: Tétris Design & Build)
  • Autodoprava Břetislav Látal (Nejlepší regionální kancelář roku, autor: Ing. Michaela Látalová, MBA)
  • Mercedes-Benz Česká republika (Hybridní kanceláře roku, autor: Colliers International Design & Build Czech)
  • ZEITGEIST Asset Management (Malé kanceláře roku, autor: Studio Perspektiv)
  • lmc (IT kanceláře roku, autor: Capexus)
  • Contera (Inovativní kanceláře roku, autor: Studio Acht)
  • Weber Workspace (Hub & Co-working kanceláře roku, autor: Prochazka & Partners)
  • Goldbeck bau (Employee friendly kanceláře roku, autor: ing. arch. Martin Vančura)
  • Raynet (Start-up kanceláře roku, autor: Studio Ark)

„Velkým trendem v oblasti zařizovacích předmětů je modularita s důrazem na funkčnost a design celkové realizace. Kanceláře, které mohou být během chvíle předělány na přednáškovou místnost či naopak, jsou výhodné zejména pro menší prostory. Z pohledu funkce, designu, ale i vybavení kanceláří tak stále zůstává důraz na co nejvíce míst pro setkávání. Od nich pak zaměstnanci vyžadují, aby svým vybavením připomínaly domácí bydlení, nebo oblíbenou kavárnu,“ dodává Jiří Zavadil, porotce soutěže.

„Letošní ročník je určitě ve znamení menších projektů, jejich kvalita je však srovnatelná, či dokonce vyšší, než soutěžní realizace z předchozích let. Stále se tak objevují povedené kanceláře, a to i přes znatelný vliv recese, kdy firmy po covidu preferují zůstat ve svých kancelářích na úkor stěhování do nového. Co je ale velmi pozitivní, je, že akustika a mobilní mikrokanceláře pro soustředěnou práci, hrají v nově vznikajících pracovištích čím dál větší roli. A nutno dodat, že zaslouženě, protože akustická řešení přináší zvýšený komfort na pracovišti všem,“ říká Jaroslav Vendl, spoluzakladatel společnosti SilentLab a porotce soutěže Kanceláře roku.

Velmi důležitá je při zařizování kanceláří také zdravotní nezávadnost prostor, na což koukají především mladší generace zaměstnanců. Zajímá je to, zda budovy mají certifikace i z pohledu udržitelnosti, kvality vzduchu, hladiny hluku a celkové pracovní pohody. Důležité je především user friendly pracovní prostředí.

Důležitostí kvality architektury a rostoucí úrovní soutěžících realizací se zabýval ve svém hodnocení i další porotce, kterým je Oleg Haman, předseda Obce architektů, spoluzakladatel architektonické a projektové kanceláře CASUA a porotce soutěže Kanceláře roku: „Na hodnocených realizacích je vidět, že především soukromé firmy pochopily, že pracovní prostředí je jedním ze základních předpokladů, aby lidé chtěli v dané firmě pracovat. A že tento trend se týká celé České republiky, nejen největších měst. Z hlediska designu je viditelný zejména trend, během kterého dochází k rozvolnění celkového prostoru do menších částí, kdy jeden prostor plynule přechází ve druhý. Zároveň zde dochází k rozdělení práce podle jejího charakteru do menších týmů, často i bez použití příček. Kromě toho oceňuji i důraz na přírodní materiály a přímo signifikantní použití značkového nábytku v sestavách, který se doplňuje atypickým nábytkem dělaným na míru prostor kvalitními, zejména českými, výrobci.“

Mohlo by vás zajímat

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří
13 m 17 s

Z obyčejných kanceláří vzniklo multifunkční centrum inspirované hrou Minecraft. Inteligentní strop, kavárna, podcastové studio i skluzavka mezi patry!

Kanceláře by v dnešní době měly odpovídat těm nejmodernějším požadavkům na pracovní prostředí. Toho si je vědoma i IT společnost sídlící v administrativní budově v pražském Karlíně. Vedení firmy se rozhodlo pro rekonstrukci stávajících prostor a propojení dvou pater v jeden ucelený multifunkční prostor. Společnost má pobočky v zahraničí, proto bylo cílem propojit kanceláře se všemi možnostmi, jak být online po celém světě a využívat prostory co nejvíce multifunkčně se všemi dopady, které přinesl covid. IT firma si zakládá na hravosti a relaxaci i během pracovní doby, a tak bylo dalším záměrem vytvořit zajímavé herní zóny. Předlohou pro architekty byla ikonická hra Minecraft. Také samotné práce na rekonstrukci byly pojaty jako hra ve formě firemního teambuildingu. Jak to vše dopadlo můžete vidět v posledním dílu našeho pořadu Stavba není sen 5 – Rekonstrukce kanceláří.

Mohlo by vás zajímat

Komerční interiéry
12 m 33 s

Jak přemýšlet u rekonstrukce kanceláří? Multifunkčnost a zábava zvyšují výkon i potěší.

V minulých dílech pořadu Stavba není sen 5 jsme vám představili, jak probíhá přestavba kanceláří inspirovaná počítačovou hrou Minecraft. Cílem rekonstrukce je vytvořit z běžných šedých kanceláří v administrativní budově v centru Prahy multifunkční pracovní prostor inspirovaný kreativní počítačovou hrou. Velkou roli proto v této přestavbě hraje i multifunkční design a nejrůznější moderní vychytávky, které se pomalu ale jistě stávají standardem ve vybavení pracovních prostor velkých firem.

Mohlo by vás zajímat

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří
10 m 35 s

Pobaví vás: Zaměstnanci si mohli zdemolovat své kanceláře před rekonstrukcí!

Už v minulém dílu pořadu Stavba není sen 5 jsme vám představili, jak probíhá přestavba kanceláří inspirovaná počítačovou hrou Minecraft. I když se na první pohled může zdát, že jde celou dobu o zábavnou hru, není tomu tak. Výsledek je sice ohromující, ale cesta k němu ne vždy byla snadná. 

Mohlo by vás zajímat

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří
9 m 37 s

Proměna kanceláří po vzoru známé hry Minecraft!

Spokojení zaměstnanci jsou základem úspěchu každé firmy. Pojďte se proto podívat na to, jak z běžných šedých kanceláří v administrativní budově v centru Prahy vzniká multifunkční pracovní prostor inspirovaný kreativní počítačovou hrou. Určitě vás bude bavit i myšlenka, že celá rekonstrukce byla pojata jako teambuilding zaměstnanců společnosti, která má pobočky po celém světě. Startuje další série oblíbeného pořadu Stavba není sen!

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Design kanceláře podle moderních trendů

V kanceláři trávíme mnohdy více času než doma, to si uvědomují v současné době i společnosti a snaží se svým zaměstnancům nabídnout ty nejlepší podmínky. Světem také koluje pojem pracovní osamělost. Díky moderním technologiím a hygienické situaci jsme sice virtuálně přítomni na mnoha poradách denně, ale osobní kontakt chybí. Tomu se musejí přizpůsobit i společnosti a vytvořit pro zaměstnance přátelské místo plné interakcí a setkávání.

Diskuze

Doporučené pořady

Developerské projekty k prodeji

Developerské projekty k prodeji

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Bydlení slavných

Bydlení slavných

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Nejzajímavější hotely

Nejzajímavější hotely

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Zdravý spánek

Zdravý spánek

Vybíráme okna

Vybíráme okna

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Kuchyně plné inspirace

Kuchyně plné inspirace

Vybíráme krby a kamna

Vybíráme krby a kamna

Koupelny plné inspirace

Koupelny plné inspirace

Když řešíte vodu...

Když řešíte vodu...

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Rady pro investice do nemovitostí

Rady pro investice do nemovitostí

Dům na klíč

Dům na klíč

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Vybíráme audio do domácnosti

Vybíráme audio do domácnosti

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Bydlení handicapovaných

Bydlení handicapovaných

RESTART Michaely Jonášové

RESTART Michaely Jonášové

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Na kafe!

Na kafe!

Stavba není sen - Stavba domu

Stavba není sen - Stavba domu

Jak se vyrábí dřevostavby

Jak se vyrábí dřevostavby


Spolupracujeme

Zajímá vás architektura?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl