ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Inspirace Téma Národní pavilon pro EXPO 2025 bude mít podobu skleněné spirály

Národní pavilon pro EXPO 2025 bude mít podobu skleněné spirály

Národní pavilon pro EXPO 2025 bude mít podobu skleněné spirály
10. 3. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, Vizualizace: ZAN Studio

Český národní pavilon pro EXPO 2025 má jasné obrysy. Světová výstava se bude konat po dlouhých 55 letech opět v japonské Ósace. Vítězem architektonicko-designérské soutěže na návrh i obsah českého národního pavilonu je studio Apropos Architects se svou skleněnou spirálou. Finální architektonická podoba českého pavilonu bude známa nejpozději do konce dubna, kdy bude s vítězem podepsána smlouva o realizaci.

Soutěž vyhlásila kancelář generálního komisaře společně s CCEA MOBA. Vítězné návrhy vybrala sedmičlenná odborná porota z celkem 38 zaslaných projektů. Druhé místo získal ateliér A69 – architekti. Třetí místo patří studiu Mjölk. Kancelář generálního komisaře nyní zahájí s vybranými architektonickými studii jednání, ze kterého nejpozději do konce dubna vzejde multioborový tým zajišťující projekt českého pavilonu.

„Neskutečně mě potěšil nebývalý zájem o architektonickou soutěž a počet odevzdaných návrhů. Dokazuje to pozitivní vnímání světové výstavy EXPO a její prestiž,“ říká generální komisař české účasti na EXPO 2025 Ondřej Soška a dodává: „Chtěl bych poděkovat členům poroty, kteří k výběru vítězných návrhů přistoupili zodpovědně a po dvoudenním nezáviděníhodném rokování se shodli na třech konceptech, které mají dle mého názoru velkou šanci japonské návštěvníky oslovit a zaujmout. Jsme tak o krok blíž k úspěšné reprezentaci naší země na jedné z nejprestižnějších kulturně-byznysových platforem vůbec a já se velmi těším na další vývoj.“

Návrh od architektonického studia Apropos Architects ve spolupráci s Terezou Šváchovou a Lunchmeat studio má zastoupení i ve švýcarském Curychu a nizozemském Haagu. Pavilon má představovat podle tvůrců sochání vitality.

Fasáda je navržena z tabulového spékaného skla, což odkazuje i na českou tradici řemeslného zpracování materiálu. „Jako společnost se budeme dožívat vyššího věku v plné síle. K posílení vnitřní vitality si potřebujeme uvědomovat i společenské a kulturní hodnoty, neustále si je připomínat a posilovat. Proto pavilon ze dřeva a skla, řemeslně a kreativně pojatý, naplněný českým umem a kreativitou. Ve tvaru dynamické spirály jako té nejideálnější cesty,” říká architektka Nikoleta Slováková ze studia Apropos Architects.

Na druhém místě se umístil návrh studia A69 – architekti, které stojí mimo jiné za novou podobou smíchovského dopravního terminálu.

Třetí místo získalo studio Mjölk.

Odborné porotě předsedala světově uznávaná architektka Eva Jiřičná, dalšími členy byli partner renomovaného architektonického studia Kengo Kuma and Associates Balasz Bognar, automobilový šéfdesignér Jozef Kabaň, architektka Markéta Smrčková, předseda České komory architektů Jan Kasl,  zakladatel Asociace českého průmyslového designu Martin Wichterle a generální komisař české účasti Ondřej Soška.

Česko by se v Ósace mělo prezentovat především českým sklem, vážnou hudbou i českými inovacemi, nanotechnologiemi, perspektivními startupy a talenty z regionů.

„Na výstavě v Ósace se očekává více než 80% účast japonských návštěvníků. A kromě architektonického řešení exteriérové části bylo důležité přihlížet i k plánovanému obsahu pavilonu a jeho komerční funkci. Zohlednit při výběru všechny tyto parametry bylo obtížné. I proto jsem ocenila rozmanitost odborné poroty a plodnou diskusi nad návrhy, kde každý z členů otiskl do hodnocení své zkušenosti a odlišný pohled na věc. Pro mě bylo velkým překvapením, že nám bylo ochotno nabídnout své nápady a čas takové množství týmů. Příprava nabídky tohoto rozsahu je časově i finančně velmi náročný proces, při kterém se týmy spojí, naučí se spolupracovat a řešit problémy. A i když nakonec nejsou mezi oceněnými, účast v podobných soutěžích je obohatí a rozšíří jejich schopnosti a rejstřík možností do budoucna,“ uvedla architektka Eva Jiřičná.

EXPO je celosvětově nejvýznamnější akcí a skvělou příležitostí pro podporu a šíření dobrého jména Česka v zahraničí. V Ósace se EXPO konalo naposledy v roce 1970, tehdy zastupoval Československo pavilon od architekta Viktora Rudiše. Výstava se však konala během vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, autoři pavilonu nemohli vycestovat do zahraničí a své dílo nikdy neviděli naživo.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Autoři československého pavilonu v Ósace z roku 1970 své dokončené dílo nikdy neviděli

Letošní ročník XXVIII. Ročník Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2021 se uskutečnil v uplynulých dnech v Betlémské kapli. Mimo hlavní cenu a další kategorie byl oceněn za celoživotní dílo i architekt Viktor Rudiš. Mezi jeho nejznámější díla patří mimo jiné i pavilon na výstavě Expo v Ósace z roku 1970.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti

Reportáž: Slavnostní předávání cen Grand Prix Architektů 2021

Letošní ročník XXVIII. Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2021 se konal 9. listopadu v Betlémské kapli v Praze. Soutěž pořádá Obec architektů již od roku 1993. Jako ceny jsou každoročně předávány skleněné kostky různých barev dle dané kategorie. Naše kamery byly u toho, a proto vám přinášíme záznam večera a rozhovory s oceněnými.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Český pavilon pro EXPO 2020 odhalen. Jeho technologie vyrábí vodu ze vzduchu

Jiří František Potužník, generální komisař z Kanceláře účasti České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO společně s odbornou porotou odhalil vítězný návrh pavilonu, který bude reprezentovat Českou republiku na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Stalo se tak v rámci vernisáže v Národním technickém muzeu v Praze. Výstava přibližuje ostatní návrhy pavilonů a demonstruje technologie, které mají být využity při stavbě vítězného návrhu. Jedná se o technologii vyrábějící vodu ze vzduchu a kultivující poušť. Výstava se v Dubaji uskuteční v době od 20. října 2020 do 10. dubna 2021.

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus

Národní pavilon pro Expo 2020 od architektonického atelieru Formosa

Světová výstava Expo 2020 se navzdory názvu bude konat až letos. Dubaj obří akci odložila o rok kvůli pandemii koronaviru. Práce v areálu ale pokračují a organizátoři stále počítají s 25 miliony návštěvníků. Svůj pavilon v Dubaji dokončují také Češi. Architektonicky ho mají na starosti mladí experimentální architekti Jan Tůma a Jindřich Ráftl.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavosti

Emoce z místa: EXPO 2020 pohledem Zdeňka Lukeše a Davida Vávry

Světová výstava Expo 2020 v Dubaji je za námi. Hlavním tématem šestiměsíční expozice, která začala loni 1. října poté, co byla kvůli koronaviru o rok odložena, bylo spojování myšlenek a vytváření budoucnosti. Předními tématy byly udržitelnost, mobilita a příležitosti. Výstavu ve Spojených arabských emirátech navštívilo zhruba 23 milionů návštěvníků. Do českého pavilonu pak zavítalo přes milion lidí. Expo 2020 si nenechali ujít ani architekt David Vávra a historik architektury Zdeněk Lukeš. Vy se nyní můžete podívat, jak výstavu zachytili jejich pohledem.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti

Boris Redčenkov (A69 - architekti)

Boris Redčenkov je český architekt, vystudoval Fakultu architektury na ČVUT v ateliéru Prof. Ladislava Lábuse. Od roku 2013 vede vlastní ateliér na FA ČVUT. V roce 2019 byl jmenován docentem. Jeho jméno je spojováno především s ateliérem A69. Původně ATELIER 69 - ARCHITEKTI založil v roce 1994 společně s kolegou Prokopem Tomáškem. V roce 1997 se stal partnerem také Jaroslav Wertig. V roce 2003 se ATELIER 69 - ARCHITEKTI transformoval na A69 - architekti s.r.o.. Boris Redčenkov je mimo jiné autorem urbanistického konceptu Smíchov City.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Průvodce výstavou EXPO 2020

Světová výstava EXPO 2020 se navzdory názvu koná až letos. Dubaj obří akci odložila o rok kvůli pandemii koronaviru. Organizátoři počítají s 25 miliony návštěvníků. Svůj pavilon v Dubaji mají také Češi, nachází se v zóně „Sustainability“ na pozemku s plochou 2 200 metrů čtverečních. Je první u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště. EXPO 2020 v Dubaji bude probíhat až do 31. března 2022. Jedná se o první světovou výstavu, která se koná v regionu MENA & SA (na Středním východě, v Africe a jižní Asii), a také je poprvé hostitelem arabská země. Na výstavu zamířila také designérka Lucie Volfová, která pro naše čtenáře shrnula zajímavé poznatky přímo z místa.

Diskuze

Doporučené pořady

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Developerské projekty k prodeji

Developerské projekty k prodeji

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Bydlení slavných

Bydlení slavných

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Nejzajímavější hotely

Nejzajímavější hotely

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Zdravý spánek

Zdravý spánek

Vybíráme okna

Vybíráme okna

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Kuchyně plné inspirace

Kuchyně plné inspirace

Vybíráme krby a kamna

Vybíráme krby a kamna

Koupelny plné inspirace

Koupelny plné inspirace

Když řešíte vodu...

Když řešíte vodu...

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Rady pro investice do nemovitostí

Rady pro investice do nemovitostí

Dům na klíč

Dům na klíč

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Vybíráme audio do domácnosti

Vybíráme audio do domácnosti

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Bydlení handicapovaných

Bydlení handicapovaných

RESTART Michaely Jonášové

RESTART Michaely Jonášové

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Na kafe!

Na kafe!

Stavba není sen - Stavba domu

Stavba není sen - Stavba domu

Jak se vyrábí dřevostavby

Jak se vyrábí dřevostavby


Spolupracujeme

Zajímá vás architektura?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu