ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Inspirace Téma Rozhovor: Jak vyzrát na zloděje? Nepodceňujte zabezpečovací systém

Rozhovor: Jak vyzrát na zloděje? Nepodceňujte zabezpečovací systém

Rozhovor: Jak vyzrát na zloděje? Nepodceňujte zabezpečovací systém
18. 11. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová, Foto: Pixabay

Zabezpečovací prvky ochrání váš domov před nechtěnou návštěvou i dodají pocit klidu a bezpečí. Jaké ale vybrat? Majitelé objektů se kolikrát uchylují k atrapám nebo příliš laciným kamerám. Paradoxem však je, že profesionální systémy nejsou o moc dražší než ty amatérské. Jaké jsou tedy nejvhodnější a na co si dávat pozor?

Vloupání do bytů či rodinných domů kolikrát není pouze finanční ztrátě jako spíše o pocitu bezmoci. To potvrzuje i Viktor Nový z High Security a uvádí příklad vykradeného pána, dnes již klienta, který po vykradení rodinného domu prakticky vůbec neřešil nemalou finanční újmu, ale spíše to, že mu někdo cizí několik hodin chodil po domě a „prohrabával“ se ve všech jeho osobních věcech. Byli v tu dobu na zahraniční dovolené a tehdy ještě neměli žádný zabezpečovací systém. A strašné jsou také případy, kdy jsou majitelé domů či bytů vykrádáni během toho, co spí.

Existuje nějaký univerzální návod, jak si správně zabezpečit dům, byt či firmu?

Vždy je nutné posoudit konkrétní objekt, prostředí, okolnosti apod. Například mít nedobytné vchodové dveře u rodinného domu, když okna nemáte nijak zabezpečená, postrádá smysl. Vždy je nejlepší si nechat poradit. Důležité je si uvědomit, že cílem většiny zabezpečovacích prvků je prevence a tím předejít samotné krádeži. Nechcete řešit krádež, ale ani poničené zámky, rozbitá okna a podobně. Nepotřebujete tedy nedobytný hrad, ale spíše minimalizovat příležitosti a nastražit zlodějům co nejvíce překážek, ideálně viditelných, aby si krádež rozmysleli dříve, než se do ní vůbec pustí.

Jak si to tedy představit v praxi?

Když si vezmeme klasický rodinný dům. Ideální je, když zloději už z ulice vidí sirénu elektronického zabezpečovacího systému (PZTS1), ideálně ve spojení s 24hodinou ostrahou (PCO2). To je jednoduchý a velmi účinný nástroj, jak odradit zloděje už na samotném začátku. Značnou komplikací je i kamerový systém (CCTV3), který mimo jiné umožňuje majiteli okamžitě prověřit poplach a podle toho dále reagovat. Vyjma elektronického zabezpečení, je samozřejmě vhodné mít kvalitní dveře, aby nešly jednoduše vypáčit šroubovákem a samozřejmostí je bezpečnostní vložka minimálně 3. třídy. Skvělé jsou také kliky oken se zámky nebo s blokovacími tlačítky, které brání snadnému otevření z venku. A když byste chtěli mít jistotu, tak doporučuji i bezpečnostní fólie na oknech.

Co je z elektronických systémů lepší – kamerový nebo zabezpečovací systém?

Ideální je mít oboje současně, ale opět záleží na tom, co přesně požadujete a očekáváte. Oboje má velmi dobré preventivní účinky. Zabezpečovací systém vás okamžitě upozorní na problém (pohyb, otřesy, zvuky, požár, záplava, výpadek proudu) a na kamerovém systému můžete vše ihned prověřit anebo naopak zpětně zjistit, co se stalo a kdo to udělal. Oba systémy (ty které instalujeme my) lze dnes pohodlně spravovat vzdáleně přes mobilní zařízení, což je obrovská výhoda. Dobré je, že oba systémy lze instalovat dodatečně.

Kamerový systém (CCTV) je podle odborníků skvělým doplňkem zabezpečovacího systému.

Jak se vlastně zloděj dostane do objektu?

Zloději často využívají hlavně příležitostí a opakujících se chyb majitelů nemovitostí. Když si myslíte, že není potřeba zamykat, protože jdete pryč jen na chvilku, když si myslíte, že kolo na zahradě uklízet nemusíte, protože přes den vám tam nikdo nepoleze, když si myslíte, že balkónové dveře ve třetím patře bytového domu mohou přes noc zůstat otevřené a podobně. Nesčetněkrát se nic nestane, a pak jednou ano.  Úplně nejhorší tvrzení, se kterým se denně setkáváme je: „U nás doma nemají zloději co ukrást!“. To je bláhová myšlenka, zloději většinou neví, co u vás najdou a prostě to zkouší.

Zaměřme se domácnost nebo na bytové domy, kde kolikrát správci instalují buď atrapy anebo levné systémy, na které narazí na internetu. Jaká jsou jejich úskalí? A opravdu se hodně cenově liší kvalitní a prověřené výrobky od nekvalitních?

Toto je nejčastěji poznat u kamerových systémů. Stává se, že k nám přijdou klienti, kteří si pořídili i několik levnějších kamerových systémů, než si připustili, že jim to stále nefunguje. Paradoxem je, že profesionální systémy nejsou o moc dražší než ty amatérské. Na internetu jsou nabídky na „super skvělé“ kamery, co pomalu vidí „i přes zdi“, ale realita je většinou úplně jiná. Co se týče atrap, tak ty jsou většinou poznat na první pohled, ale určitě je lepší cokoliv než nic, nicméně atrapy vám alarm nepustí a např. kdo vám ukradl kolo ze společných prostor pro úschovnu kol vám také nepoví.

Řekněme, že jsem si pořídila kvalitní zabezpečovací systém. Jak to v praxi vypadá?

To je vždy individuální, ale máme samozřejmě dané postupy. My v High Security máme vždy pečlivou přípravu, jelikož chceme, aby to dávalo smysl jak z odborného hlediska, ale i z hlediska finančních nákladů investora. Všechny návrhy vytváříme na míru a vždy proto jezdíme na bezplatné osobní prohlídky objektů. Těch faktorů, které je nutné na místě zjistit, je opravdu mnoho. Chceme znát potřeby klienta, technické možnosti, ale i různé detaily, třeba jestli má klient psa nebo kočku. Bez těchto informací nemůžeme systém nikdy navrhnout 100% správně.

Technik dokončuje instalaci průmyslové kamery střežící vjezd do areálu. V tomto případě museli pro kameru navrhnout a vyrobit i sloupek, aby dosáhli potřebného záběru.

Říkáte pes nebo kočka, zvířata mohou ovlivnit profesionální zabezpečovací či kamerové systémy?

Kamerové asi nijak. Elektronické zabezpečení ale ovlivňují výrazně, a proto se vyrábí speciální detektory pro objekty s domácími mazlíčky s takzvanou PET imunitou. Ty dokážou rozpoznat zvířata zhruba do 20 kg, některé i více a pohyby psů, králíků apod., pak alarm už nespouští. Problematické jsou ale kočky. Pokud by kočky chodily jen po zemi, tak by PET imunita fungovala. Nicméně když kočka vyskočí někam na skříň, přiblíží se k detektoru na krátkou vzdálenost, tak detektor spustí poplach. Řešením pro větší domácí mazlíčky jsou magnetická čidla, kdy na okna a dveře umisťujeme drátové či bezdrátové magnetické kontakty a do prostoru pak doplňující detektory otřesů a tříštění skla.

Jak je to s údržbou a servisem?

To je samozřejmě také nesmírně důležité! U nás vše začíná bezplatnou prohlídkou objektu, radou či konzultací, návrhem, pak instalací a pak to pokračuje pravidelnou pomocí a údržbou. Pravidelné servisní prohlídky doporučujeme u firem 1x ročně, u domácností jednou za 2 roky. Jedná se o odbornou zkoušku funkčnosti, při které proměřujeme samotnou funkčnost všech prvků systému, měříme hodnoty napájení, u bezdrátových detektorů rovnou měníme baterie (průměrná životnost jsou 2 roky), prověřujeme přenosy signálů, v případě kamerových systémů kontrolujeme kvalitu obrazu, čistíme všechny kamery od pavučin a podobně. Jedině při pravidelné odborné údržbě budete mít jistotu, že se můžete na vaše ochranné systémy skutečně spolehnout.

Pro přehled:

  • PZTS – Poplachové zabezpečovací a tísňové systémy, dříve označované také zkratkou EZS tzn. elektronické zabezpečovací systémy.
  • PCO – Pult centralizované ochrany, představuje centrálu do které jsou napojené všechny střežené domy, firmy, ale i osobní tísňová tlačítka. Tato centrála má 24hodinový provoz a disponuje hlídkovými vozidly, která jsou připravena na okamžitý zásah.
  • CCTV – Pro profesionální kamerové systémy se v ČR používá anglická zkratka Closed-Circuit TeleVision, tzn. uzavřený televizní okruh ke sledování prostor, k zobrazování záběrů z kamer na monitorech a archivaci natočených záběrů.

Doporučujeme:

Tip: Jak uchránit chalupu před zloději?

Kvalitní dveře ochrání váš domov

Diskuze

Doporučené pořady

Developerské projekty k prodeji

Developerské projekty k prodeji

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Bydlení slavných

Bydlení slavných

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Nejzajímavější hotely

Nejzajímavější hotely

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Zdravý spánek

Zdravý spánek

Vybíráme okna

Vybíráme okna

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Kuchyně plné inspirace

Kuchyně plné inspirace

Vybíráme krby a kamna

Vybíráme krby a kamna

Koupelny plné inspirace

Koupelny plné inspirace

Když řešíte vodu...

Když řešíte vodu...

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Rady pro investice do nemovitostí

Rady pro investice do nemovitostí

Dům na klíč

Dům na klíč

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Vybíráme audio do domácnosti

Vybíráme audio do domácnosti

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Bydlení handicapovaných

Bydlení handicapovaných

RESTART Michaely Jonášové

RESTART Michaely Jonášové

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Na kafe!

Na kafe!

Stavba není sen - Stavba domu

Stavba není sen - Stavba domu

Jak se vyrábí dřevostavby

Jak se vyrábí dřevostavby


Spolupracujeme

Zajímá vás architektura?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl