ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Aktuality Barvy a vůně Marrákeše očima designéry Lucie Volfové

Barvy a vůně Marrákeše očima designéry Lucie Volfové

Barvy a vůně Marrákeše očima designéry Lucie Volfové
10. 4. 2024 / Autor: Lucie Volfová

Marrákeš je fascinující město které je architektonickým pokladem a symbolizuje bohatou historii a kulturu Maroka. Pojďte se projít po této kulturní metropoli s bytovou designérkou a malířkou Lucií Volfovou a užijte si krásy barevného světa. Právě Marrákeš návrhářku inspirovala nejen na poli bytového designu, ale především ji byla inspirací pro vytvoření nových autorských obrazů.

Přestože v Marrákéši žije bezmála jeden milion obyvatel, já jsem se přeplněným ulicím vyhnula a mohla jsem si vychutnat klidnější čas. Navštívila jsem ho totiž v období ramadánu, kdy je město přes den téměř opuštěné a většina obchodů i restaurací jsou zavřené. Obyvatelé se do slunce západu postí. Večer ale město znovu ožívá a rodiny se scházejí k obrovským hostinám, všichni se radují a jsou pospolu. Popíjejí tradiční mátový čaj slazený medem nebo cukrem. Hodně medu a také sezamová semínka jsou důležitou ingrediencí stejně jako tradiční ramadánové sladkosti ve tvaru růže zvané šebakíja.

Dalším symbolem této oblasti jsou obrovské plantáže máty a růží. Okvětní plátky ve směsi s dalšími bylinami se používají na očistné čaje, například pro pročištění zažívacího traktu, což po opulentní hostině možná oceníte. Navíc tyto směsi krásně voní a můžete je použít i pro bytové aranžmá.

Celé město hýří neskutečnými pestrými barvami. Nezbývá mi než souhlasit se slovy módního návrháře Yves Saint-Laurenta, které řekl: „Byl jsem ohromen, když jsem Marrákéš uviděl poprvé. Především jejími barvami. Toto město mi pro barvy otevírá oči.

Co rozhodně nepřehlédnete, pokud se sem vydáte, je náměstí Jemaa el Fnaa, památka UNESCO, kterou můžete procházet celé hodiny. Je místem přesně uprostřed medíny a jeho zvuky a vůně se šíří široko daleko. Na místním trhu najdete nejrůznější druhy koření, stánky s orientálním oblečením ale i maskami, keramikou, různými cetkami a dokonce i s nábytkem. Ve večerních hodinách se na náměstí navíc začnou objevovat nejrůznější kejklíři, polykači mečů a pouliční umělci. Kuchaři rozkládají své propriety a vybalují jídlo. Náměstí začne vonět kouřem a grilovanými specialitami. Materiály, které bychom u nás považovali za luxusní, a také drahé, jsou zde úplně běžné a velmi laciné. Od luxusních látek až po baterie do koupelen.

Pro bytového návrháře je Marrákéš doslova ráj. Na hlavní ulici ve staré části medíny najdete úplně všechno, od matrací přes trouby, mosazné baterie, smaltovaná umyvadla a další zařízení do koupelny. Je zde také množství polštáů a koberců. Vybavíte si zde tu úplně celý interiér za minimum peněz z těch nejlepších materiálů. 

Za zmínku rozhodně stojí i nádherná islámská architektura s klenutými stropy, mozaikami, pestrou dlažbou a malbami na zdech. Opět vše v úchvatných barvách v kombinaci s honosnou zlatou. Malebnou atmosféru dokreslují udržované zahrady a parky. 

Přes všechnu tu krásu si ale nemůžete nevšimnout kontrastu bohatého rozmarného způsobu života a života prostých lidí. Při svých toulkách městem můžete pozorovat chudé řemeslníky. Uvidíte čalouníka, jak se krčí u svého šicího stroje v miniaturní dílničce nebo třeba ševce v obchůdku plném pestrobarevných papučí. 

Jednou z mých mnohých zastávek byla také návštěva Jardin Majorelle, zahrady, která se rozkládá na více než 9 000 m². Je obehnána vysokými zdmi a nachází se v ní labyrint propletených uliček. Můžete tu obdivovat budovy s výraznými barvami, které mísí jak artdeco, tak berberské vlivy, a míjet budete i rozmanité bazénky, cestičky a fontány. Zahradu založil francouzský malíř Jacques Majorelle v roce 1922 a nechal tu vysázet rostliny z celého světa, převážně kaktusy obřích rozměrů-V roce 1980 Yves Saint Laurent a Pierre Bergé zahradu koupili, aby ji zachránili před zničením hotelovými developery.

Dál mě moje kroky zavedly k Paláci Bahia. To je památka z 19. století plná pokojů s nádhernými štuky, malbami a mozaikami. Měl to být největší palác své doby a měl zachytit podstatu islámského a marockého stylu.

Sultán Hassan I. ho nechal vystavět Si Moussou, bývalým otrokem, který se prosadil a stal se jedním z jeho nejdůležitějších pomocníků. V roce 1956, když Maroko získalo nezávislost, se palác Bahia využíval jako královská rezidence, dokud ho král Hassan II. nepředal do správy marockého ministerstva kultury.

Palác je rozdělen do různých místností, jako je sál pro obchodní a administrativní účely, 4 pokoje pro manželky, čtvrť pro 24 konkubín, škola, která se 5x denně mění v mešitu k modlitbám. Dál je tu vlastní ubikace panovníka, kde je letní pokoj s okny a menší zimní bez oken a také soukromá jídelna. 

Salon Riadu, nejstarší část celého komplexu, je vyzdobena vyřezávanými dřevěnými překlady a detaily z barevného skla. Byla považována za první budovu v severní Africe, která používala barevné sklo jako dekorativní prvek. 

V kontrastu k tomu všemu pro mne byl moderně vybavený hotel Pestana CR7. Je to taková klidná a romantická oáza v centru města, která spojuje aktuální designové trendy s marockou kulturní tradicí. Iniciály CR ve jménu hotelu prozrazují, že se jedná o jeden ze sítě hotelů světoznámého portugalského fotbalisty Cristiana Ronalda, jehož podobiznu a další fotbalové artefakty v interiéru rozhodně nepřehlédnete.

Obecně mi ale trochu vtíravá a možná až kýčovitá okázalost tamních ubytovacích komplexů připomíná hotely, které jsem mohla vidět při svých pracovních cestách v Dubaji. Snaží se nalákat bohaté turisty stůj co stůj, například monumentálním zdobeným lustrem, který zabírá velkou část místnosti od stropu téměř až k podlaze.

Večerní plavání v bazénu na střeše nebo posezení u baru s výhledem na pohoří Vysokého Atlasu, ale vždy vše vyrovnalo a přidalo se k mým nezapomenutelným zážitkům.

Všudypřítomná barevnost mne fascinovala, měla jsem pocit, že zažívám něco ohromujícího. Ještě po návratu domů jsem vnímala intenzivní příval inspirace a nápadů, které se odrazily v mojí vlastní tvorbě. Vznikla tak úplně nová kolekce obrazů v odstínech odrážejících marocké vlivy.

 

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Průvodce výstavou EXPO 2020

Světová výstava EXPO 2020 se navzdory názvu koná až letos. Dubaj obří akci odložila o rok kvůli pandemii koronaviru. Organizátoři počítají s 25 miliony návštěvníků. Svůj pavilon v Dubaji mají také Češi, nachází se v zóně „Sustainability“ na pozemku s plochou 2 200 metrů čtverečních. Je první u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště. EXPO 2020 v Dubaji bude probíhat až do 31. března 2022. Jedná se o první světovou výstavu, která se koná v regionu MENA & SA (na Středním východě, v Africe a jižní Asii), a také je poprvé hostitelem arabská země. Na výstavu zamířila také designérka Lucie Volfová, která pro naše čtenáře shrnula zajímavé poznatky přímo z místa.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Obraz dělaný na míru vašemu interiéru skvěle doladí charakter celé místnosti

Pokud máte skvěle zařízený interiér a pořád si říkáte, že to není ono, své jistě udělá obraz, který bude ladit s vaším interiérem, a navíc půjde o jedinečný kousek, který budete vlastnit jen vy. Nejedná se ale o žádné galerijní umělecké dílo či naopak sériové fotografie z obchodů. Co si nechat vytvořit design, který bude korespondovat s vaším interiérem i vaší osobností přímo na míru od designérky?

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

SOUTĚŽ: Vyhrajte novou knihu od designérky Lucie Volfové

O navrhování a designu interiérů dnes víme velmi mnoho. Toto odvětví se dokonce studuje i na vysokých školách. A i když mnozí si umějí poradit s volbou dekorací či nábytku, o základních návrhářských principech toho již příliš nevíme. Utrácíte spoustu peněz za různé doplňky, a přitom stále nejste spokojení? Nová kniha s názvem Jak vytvořit domov od designérky Lucie Volfové vám určitě pomůže. Nyní navíc o tuto publikaci můžete soutěžit!

Pravidla soutěže: Sledujte instagramové profily @tvbydleni.cz a @volfovadesign. Označte v našem postu osobu, která by chtěla knihu také vyhrát a sdílejte tento soutěžní post ve vašem stories. V pátek 20.10. vybereme 3 z vás, kteří tuto novou knihu vyhrají!

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Rozhovor: Inovativní návrhářka propojila nestárnoucí design originálního nábytku s kvalitou ověřenou časem

Interiéry nejraději tvoří ze starého nábytku v kombinaci s novým. Na základě osobnosti a potřeb každého klienta vytváří ojedinělý interiér. Nově je také designérkou pořadu Jak se staví sen. Lucie Volfová se věnuje také malířské tvorbě, kde může na plátno otisknout svoje emoce a sny. Obrazy umí vytvořit i na přání po konzultaci s klientem a zasadit obraz do interiéru tak, aby působil harmonicky, nebo naopak kontrastně a vyzařovala z něj osobnost majitele.

 

 

 

Diskuze

Doporučené pořady

Developerské projekty k prodeji

Developerské projekty k prodeji

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Bydlení slavných

Bydlení slavných

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Nejzajímavější hotely

Nejzajímavější hotely

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Zdravý spánek

Zdravý spánek

Vybíráme okna

Vybíráme okna

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Kuchyně plné inspirace

Kuchyně plné inspirace

Vybíráme krby a kamna

Vybíráme krby a kamna

Koupelny plné inspirace

Koupelny plné inspirace

Když řešíte vodu...

Když řešíte vodu...

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Rady pro investice do nemovitostí

Rady pro investice do nemovitostí

Dům na klíč

Dům na klíč

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Vybíráme audio do domácnosti

Vybíráme audio do domácnosti

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Bydlení handicapovaných

Bydlení handicapovaných

RESTART Michaely Jonášové

RESTART Michaely Jonášové

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Na kafe!

Na kafe!

Stavba není sen - Stavba domu

Stavba není sen - Stavba domu

Jak se vyrábí dřevostavby

Jak se vyrábí dřevostavby


Spolupracujeme

Zajímá vás architektura?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl