ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Aktuality ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu na 7 %. Jaký to bude mít vliv na vaši hypotéku a jak reagovat?

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu na 7 %. Jaký to bude mít vliv na vaši hypotéku a jak reagovat?

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu na 7 %. Jaký to bude mít vliv na vaši hypotéku a jak reagovat?
24. 6. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby o 1,25 procentního bodu. Základní úroková sazba tak stoupla na 7 procent. Takto vysoko byla naposledy v roce 1999. Důvodem je především stoupající inflace umocněná válkou na Ukrajině. Podle odborníků se takový růst dal očekávat. Jak na současnou situaci reagovat, pokud již hypotéku máte i pokud o ní teprve uvažujete, jsme se zeptali hypotečního specialisty.

Růst úrokových sazeb centrální banky nabírá od začátku roku velmi rychlé tempo. ČNB tak reaguje na určitá rizika doma i v zahraničí. Mezi ně patří prudké zdražení energií v souvislosti s obavami o zastavení dodávek z Ruska, slabší kurz koruny, hrozba ukotvenosti inflačních očekávání a vývoj rozpočtové politiky. Nejistotami jsou také další vývoj války na Ukrajině a budoucí nastavení úrokových sazeb v zahraničí. Od sazeb se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky způsobují dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Tak, jak se zvyšuje základní úroková sazba v ekonomice, rostou úroky na hypotékách. A to jak na nových, tak i na splácených, kterým letos končí fixace.

Jak reagovat na zvyšující se úrokové sazby před refixací?

„Pokud Vás čeká konec fixace v následujících 12 měsících, určitě na nic nečekejte a požádejte banku o nové podmínky a nabídku sazeb na další období. Poté rychle podepište dodatek, pokud tedy bude nabídka rozumná. Pokud vás čeká konec fixace v průběhu 12 až 24 měsíců, tak se nabízí několik scénářů. Upřímě ale bohužel momentálně nikdo neví, co se za tak dlouhou dobu bude dít," říká Tomáš Rusňák, jednatel společnosti TAURUM finance. „Vhodné je kontaktovat hypotečního specialistu a vše s ním probat. Takový odborník se na věc dokáže podívat s větším nadhledem, vysvětlit vám vše v kontextu vaší životní situace a zárvoveň vhodně poradit. Každý případ je totiž individuální," dodává.

To, že letos porostou úrokové sazby a že to bude v hypotečním světě velmi napnuté, předpovídali odborníci dlouho dopředu. Řídili se stavem ekonomiky, postcovidovým vývojem a následnou invazí na Ukrajinu. Kdo neposlechl varování ekonomů a včas si nesjednal výhodnější cenu hypotéky, tak bude mít nejspíš se splácení problémy.

Má tedy v dnešní době smysl brát si hypotéku?

„Je potřeba se na tento problém podívat z pohledu potřeby každého člověka. Pokud tedy potřebuji vyřešit svou životní situaci, tak bych se spíš zabýval tím, zda na to mám připravené peníze a jestli mám dostatečnou bonitu na to, abych získal hypotéku. Bonitou je myšleno prokazatelnost a výše příjmů a bezproblémové úvěrové registry dlužníků. Pak je vhodné se dívat na to, kde jsou úrokové sazby nebo ceny nemovitostí. Hypotéka, respektive nemovitost přece není produkt, který si jdu koupit jen proto, že je levný. Takže pokud si to vaše situace žádá a banka vám půjčí, je to v pořádku. Ideální je vycházet z komplexního finančního plánu, který Vám odhalí slabá místa a ukáže, zda je pro vás v současné chvíli vhodné pořizovat si vlastní bydlení s ohledem na další cíle, které máte," radí Tomáš Rusňák.

Rezervace úrokové sazby se pohybuje mezi 30 až 50 dny. Po takovou dobu jsou banky schopné garantovat podmínky úvěru. Během této doby je potřeba rozběhnout žádost o hypotéku a zkompletovat veškeré podklady, aby bylo možné hypotéku schválit a podepsat.

„Pokud se bavíme o fixaci úrokové sazby u hypotéky, tak tu lze běžně zřídit od 1 roku po 15 let. Pokud bychom se měli bavit o tom, na jak dlouhou dobu si současnou úrokovou sazbu zafixovat, tak si myslím, že v současné chvíli doporučuji klidně delší fixaci u hypotéky, pokud je tedy stejná anebo lepší než krátká fixace, což aktuálně mají téměř všechny banky na trhu. Osobně bych se přikláněl i k desetileté. Zastávám v tomto případě konzervativní wealth protection strategii a snažím se ochránit klienta před případným dalším navyšováním sazeb. Je dobré pracovat s mnoha scénáři a vycházet z předpokladu, že i když si vezmu desetiletou fixaci a například za dva nebo tři roky budou úrokové sazby mnohem níž než dnes, budu se moci domluvit se svojí současnou bankou na snížení úrokové sazby v průběhu rozběhnuté fixace. Pokud by na to banka nechtěla přistoupit, mohu úvěr snadno a levně refinancovat u jiné banky. Toto mi umožňuje současná úprava Zákona o spotřebitelském úvěru a vzhledem k tomu, že si to banky uvědomují, tak jsou a budou ochotné vyjednávat o snížení úroků, aby nepřišly o klienta," říká Tomáš Rusňák.

Jaké příjmové skupiny v současné době na hypotéku dosáhnou?

„Na hypotéku dosáhne téměř kdokoliv, ale jde samozřejmě o výši hypotéky, kterou lze získat. Pokud se mám bavit o průměrné hypotéce ve výši 3,5 milionu Kč, tak splátky dělají cca 20 tisíc Kč. Abych mohl získat takovou hypotéku, potřebuji příjmy kolem 45 tisíc Kč. Samozřejmě za předpokladu, že nemám vůbec žádné další dluhy," uvádí Tomáš Rusňák a dodává: „Současná výše úrokových sazeb v kombinaci s vysokými cenami nemovitostí bohužel vede k tomu, že stále více lidí na potřebnou výši úvěru nedosáhne, a tak jim nezbývá nic jiného, než slevit ze svých požadavků, nebo s vlastním bydlením počkat do doby, než úrokové sazby opět klesnou na přijatelnou úroveň."

Zvyšování hypoték a s tím související nedostupnost vlastního bydlení přinutilo spoustu lidí uvažovat nad nájemním bydlením.

Je v současné době ekonomické žít v nájmu?

„Záleží na úhlu pohledu. Bavíme se o tom, zda je ekonomicky výhodnější půjčit si cihly, nebo peníze. Český investor a bývalý bankéř Radovan Vávra na to má jednoduchý výpočet. Pokud si dokážu pronajmout nemovitost za méně než 5 % její ceny (myšleno, že roční nájem je menší než 5 % ceny nemovitosti), dlouhodobě se vyplatí nemovitost pronajmout. Pokud je roční nájem vyšší než 5 % z ceny nemovitosti, vyplatí se nemovitost koupit," říká Tomáš Rusňák.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

V Praze vzniknou nové rezidenční čtvrti s městskými byty

Pražská developerská společnost aktuálně pracuje na přípravě bytových projektů ve 12 lokalitách v metropoli. Celkem by tam mělo v budoucnu vyrůst až 8 tisíc městských nájemních bytů. U některých menších projektů již byl vybrán projektant a u dalších jsou vyhlášené tendry nebo architektonické soutěže. PDS je příspěvkovou organizací hlavního města.

Odborníci předpokládají i další vývoj. Na přelomu léta a podzimu by se inflace mohla přiblížit dvaceti procentům a růst ekonomiky bude blízký nule.

Dočkáme se opět levnějších hypoték?

„Hypoteční trh je teď velmi dynamický a lidem, kteří hypotéku potřebují řešit teď, vůbec nezávidím. Úrokové sazby nám vyšplhaly už k hranici šesti procent a atakují dvacetiletá maxima, kterých se letos pravděpodobně dočkáme, protože Hypoindex, který ukazuje 5,71 %, má nějaké zpoždění za realitou na trhu. ČNB zvedla základní úrokovou sazbu na 7 %, a tak v současné chvíli mohou úrokové sazby ještě nějakou dobu růst. Nemyslím si, že v horizontu jednoho roku budou nějak významně pod současnou hranicí. Může být o něco lépe, ale i o něco hůře. Těch scénářů si umím představit hned několik. Pokud se povede dostat pod kontrolu inflaci, může a také bude ČNB sazby snižovat, což povede i ke snížení sazeb u hypotečních úvěrů. Když se podívám, co tvrdí ČNB a co tvrdí ekonomové, tak spíš očekávám snížení sazeb u hypoték někam k hranici čtyř procent (a níže) až v roce 2024. Teoreticky nás může překvapit nový guvernér ČNB Aleš Michl a s ním obnovená Bankovní rada ČNB, kde se v následujících měsících vymění 5 ze 7 současných členů," uzavírá Tomáš Rusňák ze společnosri TAURUM finance.

Mohlo by vás zajímat

Téma
7 m 03 s

Rozhovor: Lidé si často neuvědomují, co všechno s sebou nese hypotéka

Ačkoli se celý svět potýká s koronavirovou pandemií, realitního trhu se to ani nedotklo, ba naopak. Za posledních 12 měsíců uzavřeli lidé dosud nejvíce hypotečních smluv. Řada z nich pak dá na lákavou nabídku bank, které slibují výhodnou úrokovou sazbu a už si nezjišťují potřebné detaily. „Lidé jsou z toho zmateni a mojí prací je ukázat jim, jak trh funguje, jaké jsou jejich reálné možnosti a řadu z nich musím vyvést z omylu,“ komentuje situaci hypoteční specialista Tomáš Rusňák.

 

Diskuze

Doporučené pořady

Developerské projekty k prodeji

Developerské projekty k prodeji

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Jak vybrat technologie pro váš dům?

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Otázky a odpovědi: Dřevostavby RD Rýmařov

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Vybíráme fotovoltaickou elektrárnu

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Stavba není sen 8 - Praha Lysolaje

Bydlení slavných

Bydlení slavných

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Stavba není sen 7 - Molo Lipno Resort

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Nejzajímavější hotely

Nejzajímavější hotely

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Jak se žije v domě s inteligentní domácností?

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Přemkovy rychlé rady pro zahrady

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Stavba není sen 6 - Yasmin apartmán

Zdravý spánek

Zdravý spánek

Vybíráme okna

Vybíráme okna

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Stavba není sen 5 - Rekonstrukce kanceláří

Kuchyně plné inspirace

Kuchyně plné inspirace

Vybíráme krby a kamna

Vybíráme krby a kamna

Koupelny plné inspirace

Koupelny plné inspirace

Když řešíte vodu...

Když řešíte vodu...

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Rady pro investice do nemovitostí

Rady pro investice do nemovitostí

Dům na klíč

Dům na klíč

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Stavba není sen 4 - Aldrov Krkonoše

Vybíráme audio do domácnosti

Vybíráme audio do domácnosti

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Stavba není sen 3 - Javor apartmán

Bydlení handicapovaných

Bydlení handicapovaných

RESTART Michaely Jonášové

RESTART Michaely Jonášové

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Stavba není sen 2 - Rekonstrukce bytu

Na kafe!

Na kafe!

Stavba není sen - Stavba domu

Stavba není sen - Stavba domu

Jak se vyrábí dřevostavby

Jak se vyrábí dřevostavby


Spolupracujeme

Zajímá vás architektura?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl